VIURE LA CIÈNCIA DE LA MÀ D’EN MARC BOADA

Tecnologia a la prehistòria? I tant!!!

L’eslògan de la Setmana de la ciència que es celebra del 12 al 21 de Novembre diu: “Viu la ciència”. I no podíem haver trobat millor manera de començar-la que amb en Marc Boada, comunicador i divulgador científic que ha passat un dia sencer a l’escola fent-nos arribar una energia més potent que la que hi havia en el Big Bang.

  • Tinc la millor feina del món! – ens ha dit- i avui us mostraré “la màgia dels minerals” que són matèria prima d’allò que fem servir en el dia a dia i que els homes i dones de la prehistòria ja van descobrir perquè, igual que nosaltres, es plantejaven preguntes com
  • Què passaria si…? “ Fer-se preguntes sempre ha estat important per fer descobertes i avançar.

Així hem vist com de la malaquita , mineral que ja feien servir els prehistòrics, en sortia el coure i com, al fer la fosa, ha anat canviant aquest mineral en les seves propietats. Fantàstica exposició en la que hem vist que la transformació és cíclica i que la natura torna a convertir-ho en mineral. Quantes lliçons n’hem d’aprendre de la natura!

El Marc valora moltíssim el llenguatge i l’utilitza d’una manera precisa, curosa i benintencionada. Considera que la llengua és una eina  molt potent que fem servir amb poca riquesa moltes vegades, on la paraula “normal”  o “cosa” s’utilitzen com a comodí de no pensar. “Si parlem bé, pensem més i millor”, ens diu. Hem après un pou de paraules de ciència!

Tota la seva exposició ha estat rodona, i – com un súper-mega-material conductor, ens ha portat a prendre consciència de la importància del món dels metalls que hi ha en moltes de les coses que usem (llaunes, mòbils i altres dispositius electrònics…) Ens ha ensenyat com gairebé TOT ho traiem dels minerals i que aquests materials s’han de poder recuperar tot reciclant. “Hem de trobar gravíssim veure una llauna de refresc llençada al carrer” -per exemple- ja que no hauríem de malbaratar minerals, energia, temps invertit i tecnologia.

Hem pogut tocar un meteorit de 3.500 milions d’anys! Ens ha explicat com els antics egipcis n’extreien el ferro per fer-ne armes. I mireu com és el Marc que ell tenia un meteorit i –com que les armes no li agraden- se´n va fer… un ganivet de pelar PATATES!!!

Amb humor, ciència i paciència ens ha convidat a reflexionar que la feina de les persones científiques passa per sentir passió i tenir resiliència: mai res surt de seguida!  “Qui ha fet una truita a la primera?”.

Gràcies Marc per un dia de vida plena!

L’Espill- Escola cooperativa de Manresa