TALLER GAIA: BIOINSPIRA’T

Gràcies al coneixement, podem crear coses noves i valuoses: indústries, empreses, organitzacions, edificis, productes … Però  les creacions que es deriven d’aquest procés no són només materials, sinó que també en podem extreure valuosos intangibles que alhora tenen repercussions en el nostre ecosistema i prou que ho sabem!

BOCABADATS! Aprenem a mirar, prenem  consciència.

Al Taller Gaia, els Tritons de 4t, a través de la observació de la natura, l’equilibri que tenen els ecosistemes, la capacitat de regeneració i resiliència que té el planeta,  ens anem quedant meravellats d’aquesta “intel·ligència vital” que ens mostra. Fa goig de veure com s’ho fa la natura per cuidar aquest sistema harmònic que ha perviscut durant 4.000 anys!  Això ens ha portat a parlar de la biomimètica, la ciència que estudia a la natura com a font d’inspiració i d’imitació per a resoldre aquells problemes humans que la naturalesa ja ha resolt.

Us compartim un petit repte: QUÈ PODEM APRENDRE DE LES PINYES?

A partir de l’experimentació amb unes pinyes que hem posat en remull hem descobert que funcionen com a veritables higròmetres naturals

 

Què ha passat? 

Les escates es contrauen i la pinya que estava oberta queda hermèticament tancada.

 

Anem anotant descobertes: Els quaderns de camp.

 

-“La pinya quan s’asseca obre les escates i així les llavors pesen menys i s’escampen més”.

-“Quan fa fred o hi ha molta humitat la pinya es contrau i tanca les escates per protegir les llavors i esperar millors condicions climàtiques”.

 

Aprenem de la natura:

Enginyem “LA CASA PINYA”, un exemple de BIOINSPIRACIÓ que pretén donar solucions sostenibles i innovadores a reptes climàtics que trobem  tot imitant la intel·ligència i la lògica de la natura.

Això ens porta a conèixer: L’higròmetre, a plantejar-nos les propietats dels materials de la construcció (en aquest cas el material escollit és fusta per tal que sigui porosa i reaccioni a la humitat, com la pinya, que té propietats higroscòpiques). Hem valorat, per exemple,  el fet d’utilitzar una climatització més sostenible que la dels aparells d’aire condicionat.

Voleu veure altres descobertes que hem fet?EL VELCRO

ENERGIA I SOSTENIBILITAT 

Establint criteris de classificació… descobrim diferents fonts d’energia i quines són sostenibles.

COM ÉS QUE ELS SABATERS SEMBLA QUE CAMININ SOBRE L’AIGUA?

A partir de l’observació dels sabaters descobrim el concepte de tensió superficial.

Buscant criteris de classificació a partir del que hem recollit al bosc.

L’experimentació enfocada a la descoberta, a la cerca de patrons de comportament, ens ajuda a valorar, respectar, comprendre, vincular-nos i estimar la vida.