EL CLAN DELS MAMUTS DE 3r HEM ANAT A LES COVES DEL TOLL DE MOIÀ  

La cova que hem visitat forma part d’un conjunt de cavitats  descobertes que es van formar per l’erosió de l’aigua. Vam poder veure que hi  ha altres cavitats, com la de les Teixoneres, que està en procés d’excavació i en  la que s’han trobat restes de neandertals molt importants que s’estan estudiant. 

Sabieu que la Cova del Toll duu aquest nom perquè per dins hi transcorre un riu  subterrani (toll)? En el seu interior s’hi han trobat restes de fauna prehistòrica: ós  de les cavernes, lleó, rinoceront, hipopòtam, hiena… i indicadors de que hi ha  hagut vida de clans prehistòrics. S’hi han fet moltes troballes del neolític.  

Ens ha impressionat molt saber que estàvem dins d’un fòssil gegant i que tota la cova és en realitat el fòssil d’un gran escull coral·lí ja que abans tot aquest  indret estava cobert pel mar. 

Conèixer la història de la gran gerra trencada, la de la “Súperiaia”, la del primer  turista, veure esquelets d’animals gegants com l’os de les cavernes,… ens va ajudar a tele transportar-nos al passat. Avançar cova endins mentre passàvem  per llocs estrets, en silenci per no despertar els ratpenats que hi viuen, gaudir  de la màgia de la cova descobrint sales i formacions màgiques, com la de la  pota i la de la trompa d’elefant, va ser una vivència entusiasmant.

Ens va agradar molt entrar dins la rèplica d’ una cabana del neolític i fer un  viatge en el temps veient tota la evolució de la humanitat a través dels cranis,  els descobriments i la tecnologia que utilitzaven.

També ens va agradar moltíssim veure com feien el foc i fabricar un estri d’art  moble: un brunzidor que feien servir per espantar i acorralar les preses que  volien caçar.  

El vam decorar amb pigments vegetals com els que feien servir a la prehistòria. Per acabar-ho d’arrodonir vam visitar el Museu Arqueològic i Paleontològic de  Moià on vam veure les peces originals que a la cova havíem vist en reproducció  o conegut a través de les explicacions. 

Per a nosaltres ha estat un dia per recordar però no vam ser els únics afortunats  ja que totes les classes de primària hi han pogut anar. Ens van agradar molt les  explicacions de tots els guies i els donem les gràcies per ajudar-nos a aprendre.  Va ser molt bonic trobar-hi la Mar Cunill exalumna de l’escola que ens ho va explicar  MOLT BÉ!