JARDINERS DE MOTS

De vegades ens hem gravat i ens hem escoltat. Llavors hem pogut detectar un fotimer de paraules, expressions  i construccions que utilitzem com si res i que no corresponen a la nostra llengua: els barbarismes o interferències lingüístiques.

Tot això va empobrint la nostra llengua i hem pensat de fer una acció per reequilibrar-ho i ajudar a enriquir-la prenent consciència d’aquest fet.

  • Quina acció o microprojecte hem fet? Utilitzant paraules primaverals hem decidit convertir-nos en jardiners de mots, en pol·linitzadors de paraules i bio-netejadors de la llengua.
  • Com ho fem? A la porta hem posat una pissarreta amb els barbarismes que escoltem més sovint, així ho recordarem i convidem a tothom a parlar correctament. Cada setmana un grup s’ocupa de decidir quin és el disbarat que més li sona haver escoltat i escriure’l a la porta. Ho fem amb uns guixos molt vius i acolorits perquè tothom s’hi fixi molt, com els cartells dels menús dels millors restaurants.
  • Què ha canviat? Ara ens corregim entre nosaltres i quan escoltem programes de televisió, converses de carrer, de pati… anem amb antenes especials. Sovint se sent MEEEC! Ep!  En comptes de… cal fer servir…

Aquestes són les nostres tres primeres pissarres, però segur que, per desgràcia, en  podríem fer una llarguíssima col·lecció, però també, us volem animar perquè la col·lecció que ens enriqueix també augmenta! Us hi apunteu?